Meso in mesnine za žar

Poglej na žar, ima svoj čar!

Vse meso in mesni izdelki, ki so namenjeni peki na žaru, so že soljeni in začinjeni, nekateri tudi oblikovani. Izdelani so iz najkakovostnejšega in svežega mesa, iz katerega oblikujemo čevapčiče, pleskavice (tudi s sirom), nabodala, rolade, polnjena svinjska rebra. Pripravljamo tudi posebne žar pakete s paleto različnih izdelkov. Torej, poskrbeti morate le še za žar, ga zakuriti, doseči pravilno toploto in druženje z mesom v naravi se lahko začne.


Beseda čevapčič je tako kot sama jed prevzeta iz hrvaške in srbske besede čevapčić, ćevap. Jed in njegovo ime izvirata iz turškega kebap, vendar je tudi ta le prevzeta iz arabskega kebab, kar je prvotno pomenilo pečen. Star slovenski izraz za to jed je bil "turška klobasica".

Čevapčiči

Čevapčiči

Bosanski čevapčiči

Bosanski čevapčiči

Leskovački čevapčiči

Leskovački čevapčiči

Pleskavice

Pleskavice

Pleskavice s sirom in zelenjavo

Pleskavice s sirom in zelenjavo

Leskovačke pleskavice

Leskovačke pleskavice

Suho zorjena mlada govedina (steaki)

Ločimo mokro zorenje mesa (v vakuums kih vrečkah) in suho zorenje mesa (meso na zraku minimalno 28 dni). Poznavalci prisegajo na suho zorenje, ker sam postopek intenzivira okus mesa in s tem gurmansko izkušnjo. Suho zorjeno meso je bolj mehko, polnejšega okusa in lažje prebavljivo, saj encimi v procesu zorenja sprožijo naravne procese, ki mehčajo mišična vlakna. Tako zorjeno meso v procesu zorenja izgublja vlago in posledično tudi 50% svoje teže, kar povzroči večjo koncentriranost okusa in s tem večje gurmanske užitve.

T-bone-steak

T-bone-steak

Portehouse-steak

Portehouse-steak

Ribeye-steak

Ribeye-steak

Tomahawk

Tomahawk

Svinjina na žaru

Rolada za žar

Rolada za žar

Svinjska rebra za žar

Svinjska rebra za žar

Polnjena svinjska rebra za žar

Polnjena svinjska rebra za žar

Nabodala

Nabodala

Svinjski vrat za žar

Svinjski vrat za žar

Klobase za žar

Pečenica za žar

Pečenica za žar

Dimljene pečenice za žar

Dimljene pečenice za žar

Žar klobasa

Žar klobasa

Pivska klobasa

Pivska klobasa

Pivska klobasa s sirom

Pivska klobasa s sirom

Pikantna pivska klobasa

Pikantna pivska klobasa

Madžarska klobasa

Madžarska klobasa

Tris pivskih

Tris pivskih

Hrenovke s slanino

Hrenovke s slanino

Pivske klobase na žaru so dobre tudi brez piva, vendar vam svetujemo, da si že pred peko priskrbite tudi kakšno steklenico, saj se aromatičnost pivske klobase izvrstno sklada z vrčkom primerno ohlajenega piva. Žar klobasa usmerja že po svojem nazivu k peki na žaru. Podobno tudi ciganska klobasa s sirom in koščki suhega mesa.

Mesnine za žar

  • svinjska / puranja nabodala,
  • svinjski kare s kostjo v marinadi,
  • svinjski vrat v marinadi za žar,
  • svinjska rebrca v marinadi za žar,
  • piščančje kračke v marinadi za žar,
  • piščančje peruti v marinadi za žar,
  • piščančji file v marinadi za žar,
  • čevapčiči,
  • pleskavice,
  • pleskavice s sirom in z zelenjavo.