MESNINE | EKO MESO IN MESNINE | SVEŽE MESO | POLPRIPRAVLJENE JEDI | PRIPRAVLJENE JEDI | CATERING | RECEPTI | POSLOVNA DARILA |
---|
Klobase
Suhe mesnine
Trajne mesnine
Pečene mesnine
Hladetine in aspiki
Meso in mesnine za žar
Paštete in namazi
Salame
Zabele
Mesni narezki
Poslovna darila
Vse meso in mesni izdelki, ki so namenjeni peki na žaru, so že soljeni in začinjeni, nekateri tudi oblikovani. Izdelani so iz najkakovostnejšega in svežega mesa, iz katerega oblikujemo čevapčiče, pleskavice (tudi s sirom), nabodala, rolade, polnjena svinjska rebra. Pripravljamo tudi posebne žar pakete s paleto različnih izdelkov. Torej, poskrbeti morate le še za žar, ga zakuriti, doseči pravilno toploto in druženje z mesom v naravi se lahko začne.
Beseda čevapčič je tako kot sama jed prevzeta iz hrvaške in srbske besede čevapčić, ćevap. Jed in njegovo ime izvirata iz turškega kebap, vendar je tudi ta le prevzeta iz arabskega kebab, kar je prvotno pomenilo pečen. Star slovenski izraz za to jed je bil "turška klobasica".
Ločimo mokro zorenje mesa (v vakuums kih vrečkah) in suho zorenje mesa (meso na zraku minimalno 28 dni). Poznavalci prisegajo na suho zorenje, ker sam postopek intenzivira okus mesa in s tem gurmansko izkušnjo. Suho zorjeno meso je bolj mehko, polnejšega okusa in lažje prebavljivo, saj encimi v procesu zorenja sprožijo naravne procese, ki mehčajo mišična vlakna. Tako zorjeno meso v procesu zorenja izgublja vlago in posledično tudi 50% svoje teže, kar povzroči večjo koncentriranost okusa in s tem večje gurmanske užitve.