Suhe mesnine

Pravilno nasoljeno, dobro posušeno!

Slovenska prehranska dediščina pozna celo bogastvo najrazličnejših suhomesnatih izdelkov. Med njimi so tudi taki, ki nastajajo s sušenjem in konzervacijo v dimu. Iz našega največjega prijatelja prašiča je verjetno na prvem mestu tradicionalna kmečka šunka*. Izdelujemo tudi suho šunko brez kosti in šunko v zvitku ali rolšunko. Prekadimo še svinjski ali prašičji vrat*, plečko, prednjo in zadnjo kračo, izrednega okusa so domača prekajena rebra, mesnata slanina in slanina v mleti papriki.


In za "portet" naše priljubljene živali še suha svinjska glava. Vedno imamo na zalogi izvrstne dimljene goveje jezike - dodate le še jabolčni hren ali jajčno drobnjakovo omako in slastem odprete pot.

Prekajeni svinjski vrat

Prekajeni svinjski vrat

Prekajeni svinjski vrat

Suha šunka

Domači prekajeni svinjski vrat, domača prekajena šunka in domača prekajena rebra so klasično sušeni, to pomeni, da so soljeni in dimljeni po starem, trdadicionalnem kmečkem receptu v klasični dimni komori na bukova drva.

Kmečka šunka

Kmečka šunka

Rolšunka

Rolšunka

Kmečka šunka je klasični izdelek na području suhomesnatih izdelkov, ki zaznamuje našo praznično prehrano. Odlikuje jo pristni okus domačnosti, ki temelji v spoštovanju izkušenj in izročil naših prednikov na področju konzerviranja z dimljenjem.

Dimljeni goveji jezik

Dimljeni goveji jezik

Prekajena svinjska prednja/zadnja krača

Prekajena svinjska prednja/zadnja krača

Domača prekajena rebra

Domača prekajena rebra

Dimljeni goveji jezik

Dimljeni goveji jezik

Gorenjski želodec s kašo

Gorenjski želodec s kašo

Prekajena plečka b.k. v mrežici

Prekajena plečka b.k. v mrežici

Prekajena junetina

Prekajena junetina

Prekajena šunka

Prekajena šunka