Klobase

Klob in basa je klobasa!

Zgodovinski viri omenjajo uživanje klobas - klobčičev oz. svitkov, ki so bili nabasani z mesom. Klobase so eden najstarejših mesnih izdelkov, ki so se v razvoju spreminjali. Mesarstvo ČADEŽ izdeluje izvrstne hrenovke , tudi s telečjim in konjskim nadevom.Tu so še goveja klobasa za kuhanje, visoška in navadna goveja klobasa ter klobasa v zorenju . Kraljica vseh klobas je izvrstna kranjska klobasa že stoletja razpoznavna blagovna znamka Slovenije.

Konjske hrenovke
  • Hrenovke v naravnem ovoju
  • Telečje hrenovke v naravnem ovoju
  • Konjske hrenovke v naravnem ovoju
Hrenovke coctail

Hrenovke coctail

Telečje hrenovke
Izvrstne hrenovke moramo tudi izvrstno skuhati. Kako?

Položimo jih v posodo z vrelo vodo, jih odstavimo in pustimo pokrite še 10 minut. Poseben ritual uživanja hrenovke pomeni tudi prvi ugriz. Ko jo pregriznemo ali prelomimo, moramo zaznati značilen pok ... Seveda, če je bila hrenovka pravilno kuhana!

Suha domaca klobasa

Suha domača klobasa

Gorenjska klobasa

Gorenjska klobasa

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa

Domača klobasa v zorenju

Domača klobasa v zorenju

Kranjsko klobaso poznajo in cenijo tudi po svetu. V nemškem govornem območju jo poznajo kot "Krainer(wurst)", v posebni tehnološki različici s sirom kot "Kësekrainer", v angleškem (npr. v ZDA, Avstraliji) kot "Kransky Sausage". Naša kranjska klobasa je prava, originalna kranjska klobasa, saj smo eden izmed certificiranih proizvajalcev kranjske klobase.Klobase za peko

Vse se speče, če se kuharici reče!

Peka v pečici ali na žaru ponuja odlične užitke. Najprej že med pečenjem, ko prav prijazno diši in še zlasti potem, ko se razvajamo z domačimi pečenicami, krvavicami, s slanino ovitimi hrenovkami, pivskimi klobasami, ki so lahko še posebej pikantne ali s sirom, pa z madžarskimi, ciganskimi klobasami in klobasami za žar.

Domača krvavica

Domača krvavica

Krvavice so najbolj tradicionalen izdelek kolin - največjeg posvetnega praznika slovenskega človeka.


Priprava:
Pečete jih v pečici pri 180 stopinjah C in sicer 45 do 60 minut.

Domača pečenica

Domača pečenica

Domača pečenica

Pečenica za žar
Pečenica za žar s sirom

Med pečenicami izdelujemo tudi take, ki so še posebej pripravljene za peko na žaru.

Hrenovka s slanino

Hrenovka s slanino

Žar klobasa

Žar klobasa

Pivska klobasa

Pivska klobasa

Pivska klobasa s sirom

Pivska klobasa s sirom

Pikantna pivska klobasa

Pikantna pivska klobasa

Madžarska klobasa

Madžarska klobasa

Pivske klobase na žaru so dobre tudi brez piva, vendar vam svetujemo, da si že pred peko priskrbite tudi kakšno staklenico, saj se aromatičnost pivske klobase izvrstno sklada z vrčkom primerno ohlajenega piva. Žar klobasa usmerja že po svojem nazivu k peki na žaru. Podobno tudi ciganska klobasa s sirom in koščki suhega mesa.