MESNINE | EKO MESO IN MESNINE | SVEŽE MESO | POLPRIPRAVLJENE JEDI | PRIPRAVLJENE JEDI | CATERING | RECEPTI | POSLOVNA DARILA |
---|
Kračo je priporočljivo pustiti v marinadi čez noč.
čas priprave 180 min
čas kuhanja 115 min
skupaj 295 min
Operemo rožmarin, ga osmukamo in drobno sesekljamo. V večji plitki skledi zmešamo olje, rožmarin, kumino, gorčična semena in poper. Kračo operemo in dobro osušimo. Na vrhu jo z ostrim nožem zarežemo po dolgem in po čez, da dobimo kvadratke. Dobro jo natremo s soljo in položimo v skledo z marinado. Marinado z rokami vtremo v meso in skledo postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Pečico segrejemo na 180 °C. Kračo vzamemo iz sklede, položimo na pekač in prelijemo z marinado. Pekač potisnemo v ogreto pečico in kračo pečemo eno uro in 40 minut. Med pečenjem jo večkrat obrnemo in prelijemo s sokom, ki se je nabral v pekaču. Nato pekač vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 200 °C in kračo premažemo z medom. Kračo pečemo še 15 minut, da se skorjica hrustljavo zapeče.
Pečeno kračo vzamemo iz pekača, ohlapno pokrijemo z alufolijo in pustimo stati nekaj minut. Nato jo razrežemo in ponudimo skupaj z izbrano prilogo. Omako, ki je nastala med pečenjem, precedimo in ponudimo kot prilogo.
Svinjsko meso potolčemo, da je debelo 5 mm, ga posolimo in nanj položimo list kitajskega zelja, kateremu smo prej odrezali olesenel del. Po želji lahko uporabimo dva lista. Zelje obrežemo tako, da se lepo prilega zrezku. Korenje, ki smo ga oprali in olupili, narežemo na tenke rezance, ki naj bodo tako veliki kot širina zrezka. Položimo jih približno 3 do 4, odvisno od debeline, na sredino zrezka po širini. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo prav tako na tanke trakove, ki naj bodo veliki kot širina zrezka. 2 do 3 kolobarje položimo tja, kjer je korenček, nato najprej še enkrat malo začinimo s soljo in posušeno baziliko na tisti strani, kjer je zelje. Zrezek nato prekrijemo z omleto, ki je prirezana na velikost zrezka, vendar mora segati najmanj centimeter od zgornjega in spodnjega dela zrezka, da se lažje zvije. Rulado poskusimo zviti na tesno, v smeri kjer je večja, tako da nastanejo mali, vendar dokaj debeli zvitki, ki jih pretaknemo z zobotrebci, da se rolada ne razvije med peko. Rulade položimo v višjo ponev z oljem in jih z vseh strani zapečemo. Nato prelijemo z vodo, da se bodo rulade v njej kuhale. Dodamo drobno narezan česen, kuhajo se približno pol ure, odvisno od debeline. Pri koncu kuhanja rulade vzamemo iz ponve in redko omako zgostimo z gustinom ali podmetom (moka, voda) ter solimo, zrezke pa položimo nazaj v ponev.