MESNINE | EKO MESO IN MESNINE | SVEŽE MESO | POLPRIPRAVLJENE JEDI | PRIPRAVLJENE JEDI | CATERING | RECEPTI | POSLOVNA DARILA |
---|
Svinjina se uporablja za pripravo številnih jedi. Pripravimo pa jo lahko na več načinov – odvisno od kosa mesa, ki ga izberemo. Svinjina je posebej okusna na žaru ali ražnju, mogoče pa jo je tudi kuhati. Svinjina, ki je primerno za peko: zarebrnica in gnjat. Za kuhanje pa najpogosteje uporabljamo krače, parklje, trebuh in glavo. Pražimo lahko svinjsko pleče. Sicer pa je svinjina izredno priljubljena tudi zaradi lastnosti in načinov obdelave, ki ji omogočajo daljšo trajnost. Svinjina je tako osnova za izdelovanje pršuta, pancete, slanine, šunke in najrazličnejših klobas.
Svinjsko meso je dobre kakovosti, kadar je rožnate barve. Svinjsko meso mora imeti prijetni naravni vonj po svinjini. Meso mora biti prožno in suho. Mast mora biti trda in bela. Svinjsko meso vsebuje večje količine mastnega tkiva in je zaradi tega težje prebavljivo. Vendar pa je količina mastnega tkiva odvisna tudi od tega, s katerega dela živali je meso vzeto. Svinjsko meso ni primerno za dietno prehrano.
Svinjsko meso vsebuje vitamin B1, vsebuje pa tudi precej holesterola in nasičenih maščob. Svinjsko meso vsebuje tudi večje količine mioglobina – pigmenta, ki daje surovemu mesu barvo. Največ mioglobina vsebuje goveje meso, najmanj pa perutnina.
Svinjsko meso moramo vedno dobro termično obdelati. V svinjskem mesu se lahko zadržujejo ličinke gliste trihinele, ki lahko človeku povzročajo zdravstvene nevšečnosti. Veterinarski nadzor je v Sloveniji izredno dober in bolezen je izjemno redka.