Telečje meso

Teletina

Kakšno meso je teletina?

Teletina je meso telet v starosti od 6 do 9 tednov. Teleta so običajno krmljena z mlekom. V nekaterih primerih pa tudi s krmo. Meso telet, ki so jedla mešano krmo, je temnejše od mesa telet, ki so pila le mleko. Ta teleta so navadno tudi starejša. Teletina je svetlo rožnate barve in obraščena s povsem belim lojem. Teletina je nežna in prožna, a hkrati čvrsta. Vsebuje več vode kot govedina in ima nežnejša tkiva. Teletina se hitro pokvari, ima pa tudi krajši čas zorenja v primerjavi z govedino. Teletina ne vsebuje veliko maščob in se hitro izsuši.

I. kategorija

1 stegno

1a križ, roža, ramstek

1d krogla, oreh, kepa

II. kategorija

2 hrbet

2a visoki hrbet, bržola, zarebrnica

2b ledveni del, nizki hrbet, šimbas

4 pleče

III. kategorija

1e bočnik

3 vrat

4a bočnik

5 rebra

5a prednja rebra

5b zadnja rebra

6 prsa

7 potrebušina, trebuševina, flam

meso zunaj kategorije

file, pljučna pečenka


Teletina je lažje prebavljiva kot govedina. Primerna je za ljudi, ki imajo težave z želodcem in pri bolnikih, ki imajo strogo predpisano dieto. Sicer pa je teletina primerna za ljudi, ki bi radi jedli kakovostno meso in hkrati izgubili odvečno težo. Teletina je odlična za različne shujševalne diete. Vsebuje namreč ogromno beljakovin, cinka, niacina in vitamina B.

Za kakšne jedi lahko uporabimo telečje meso?

Telečje meso je primerno za najrazličnejše jedi. Pogosto se telečje meso uporabi za zrezke in medaljone, ki so izredno mehi in hitro pripravljeni. Telečje meso je pogosto v italijanski in francoski kuhinji. Ti ga posebej radi pripravijo v bogati omaki. Ne pozabimo pa na slavni dunajski zrezek, ki je originalno narejen iz telečjega mesa. Telečje meso je izredno mehko. Pri pripravi moramo paziti, da uporabljamo prave temperature, načine in dolžino kuhanja ali pečenja. Sicer lahko mesto postane zateglo ali gumijasto.


Telečje meso, kosti in drobovina se uporabljajo za pripravo juh in jušnih osnov. Kadar želimo čisto juho, jo moramo pripraviti iz blanširanih telečjih kosti. Za motno juho pa lahko postopek blanširanja izpustimo. Telečje meso, ki je primerno za kuhanje: vrat, prsi in trebuh. Telečje meso, ki se ga običajno nameni za pečenje: hrbet in krača.


Telečje meso ima torej številne prednosti pred govejim mesom. Teletina je mehkejša, se hitreje skuha in je lažje prebavljiva. Res pa je, da ima govedina v nekaterih primerih bolj poln okus in boljšo strukturo za določene jedi.