Svinjsko meso

Teletina

Svinjina je cenjeno meso

Svinjina je meso, ki ga ljudje po svetu množično jedo. Določene vere to vrsto mesa sicer prepovedujejo, ker naj bi bilo nečisto. Dejstvo pa ostaja, da je svinjina popolnoma čisto in predvsem okusno meso. Svinjina je meso, ki ga dobimo od udomačene svinje. Sicer pa se svinjsko meso deli na več skupin: odojki (5–15 kg), prašički (15–40 kg), pitani prašiči (40–120 kg), lahki in težki prašiči ter izločeni plemenski prašiči in mladi merjasci.

I. kategorija

1 stegno

2 ledveni del

II. kategorija

3 hrbet

4 vrat

5 pleče

III. kategorija

6 prsi

7 rebra

8 potrebušina

9 golen

10 podlaket

meso zunaj kategorije

svinjski file

pljučna (file)

Kako lahko uporabimo svinjino?

Svinjina se uporablja za pripravo številnih jedi. Pripravimo pa jo lahko na več načinov – odvisno od kosa mesa, ki ga izberemo. Svinjina je posebej okusna na žaru ali ražnju, mogoče pa jo je tudi kuhati. Svinjina, ki je primerno za peko: zarebrnica in gnjat. Za kuhanje pa najpogosteje uporabljamo krače, parklje, trebuh in glavo. Pražimo lahko svinjsko pleče. Sicer pa je svinjina izredno priljubljena tudi zaradi lastnosti in načinov obdelave, ki ji omogočajo daljšo trajnost. Svinjina je tako osnova za izdelovanje pršuta, pancete, slanine, šunke in najrazličnejših klobas.


Kakšno mora biti svinjsko meso?

Svinjsko meso je dobre kakovosti, kadar je rožnate barve. Svinjsko meso mora imeti prijetni naravni vonj po svinjini. Meso mora biti prožno in suho. Mast mora biti trda in bela. Svinjsko meso vsebuje večje količine mastnega tkiva in je zaradi tega težje prebavljivo. Vendar pa je količina mastnega tkiva odvisna tudi od tega, s katerega dela živali je meso vzeto. Svinjsko meso ni primerno za dietno prehrano.


Svinjsko meso vsebuje vitamin B1, vsebuje pa tudi precej holesterola in nasičenih maščob. Svinjsko meso vsebuje tudi večje količine mioglobina – pigmenta, ki daje surovemu mesu barvo. Največ mioglobina vsebuje goveje meso, najmanj pa perutnina.


Svinjsko meso moramo vedno dobro termično obdelati. V svinjskem mesu se lahko zadržujejo ličinke gliste trihinele, ki lahko človeku povzročajo zdravstvene nevšečnosti. Veterinarski nadzor je v Sloveniji izredno dober in bolezen je izjemno redka.